Kvinnan, projektledarskapet och mammarollen.

Varför är det nästan alltid vi kvinnor som tar på oss rollen som projektledare inom familjen? Det är vi kvinnor som organiserar och styr. Vi kvinnor som vet när barnen ska ha gympakläder med sig, när det är utflykt och när studiedagar och planeringsdagar infaller. Det är vi kvinnor som oftast har koll på vad som finns hemma i kyl och frys, vad vi kan äta till middag och när vi egentligen städade hemma senast. Behöver vi tvätta? Dammsuga? Dammtorka? Plocka undan saker? Vi registrerar sådant per automatik, en man? Not so much.

Om jag generaliserar? Givetvis, men det innebär inte att jag har fel. Däremot finns det inget som säger att män inte kan projektleda och ha koll på saker. Enligt mig är det enbart på grund av bekvämlighet. Varför ta ansvar och göra något som ändå bli gjort. Ibland ser jag män som ett gäng jättebebisar som inte klarar av någonting utan en kvinna vid sin sida. Det är så jävla tragiskt. Ännu värre är att vi är så många kvinnor som accepterar detta beteende hos våra män. Vi låter dem hållas. Vi fixar och planerar, styr och ställer. När de säger att de inte vet vad som ska göras eller att det ska städas skrattar vi bort det och säger ”typiskt män”. Vadå typiskt män? Män har ögon att se med precis som kvinnor. Skillnaden är att de medvetet väljer att blunda för det som skall göras för det blir gjort ändå. Vi curlar våra män. Vi går in i någon slags mammaroll och ser till att livet ska vara så lätt som möjligt för dem med den negativa effekten att vi själva blir sönderstressade och trötta. Hur skönt vore det inte att lämna över ansvaret, släppa tankarna på vem av barnen som ska ha matsäck eller gympakläder med sig och bara veta att ens partner fixar det ändå.

Så vad kan vi kvinnor göra? Vi måste ta ett steg tillbaka och helt enkelt inte göra allt hela tiden och ni MÄN, ni måste SKÄRPA TILL ER! Ta ansvar, ha koll på saker som sker, barnens aktiviteter och skolscheman, när det behövs städas och vad fattas egentligen i kylen. Gör saker på eget initiativ.

Inte alla män och bla bla bla intresserar mig föga. Ni är säkert många män som fixar och donar hemma, men ni är knappast i majoritet. För att vi ska nå ett jämställt samhälle krävs en förändring av detta beteende hos alla män. För en förändring måste ske, vi kvinnor ska för fasiken inte behöva vara mammor till våra män.

5 reaktioner till “Kvinnan, projektledarskapet och mammarollen.

Lägg till

  1. Tyvärr tror jag att vi själva är största boven i dramat. I alla fall i mitt fall… Jag tycker ofta att det är enklare att göra saker själv för då blir det ”rätt” (som jag vill) på en gång. Sen klagar jag givetvis på att jag alltid får ta allt ansvar… ☺️🤔

    1. Jag anser att jag har skuld i att det i mitt fall är jag som gör det mesta, men överlag anser jag helt klart att män(och då även min sambo) kan göra mer och bör göra mer självmant. Jag behöver givetvis backa och låta honom göra saker. 🙂

      1. Frågan är ju om vi backar och låter dom? 🧐 Kan ju återigen bara tala för mig själv, men det har nog hänt både en och två gånger att jag har korrigerat eller talat om vad som har gjorts fel efter att T har försökt och då tror jag att det lätt blir så att man nästa gång tar den enkla vägen och låter mig göra det själv. 😏

      2. Jag tror att det är lättare att backa om männen visar sig mer benägna att ha koll/överblick på vad som skall/behövs göras. Så länge de inte vaknar upp och faktiskt tar sin beskärda del av ansvaret kommer vi kvinnor inte heller kunna släppa på kontrollen. Och givetvis måste vi backa och låta dem göra på sitt sätt, även om det blir fel enligt oss(sjukt svårt). 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: