Skam

Hela mitt liv genomsyras av alldeles för mycket skam. Allt från skam för att jag uträttar naturliga behov på en toalett till sekundär skam, då andra människor gör någonting jag finner konstigt. Varför ska jag känna skam för dem om de inte ens gör det själva?

Skam för att prata inför andra, skam för att prata engelska, skam då folk tittar på mig eftersom jag tar för givet att något är fel, att jag ser konstig ut.

Jag känner skam då jag visar min nakna kropp i dagsljus, skam för visa att mig kåt – för att jag att gillar sex, skam för att säga eller visa hur jag vill ha det. Skam för att människor ska se hur oduglig och hopplös jag är. Skam för att visa mina ben inför andra. Skam skam skam.

Skam för att blogga om detta. Skam för att jag inte vet vem som kommer läsa det. Skam för allt.

Jag tror inte på något vis att jag är ensam om att känna denna skam utan jag är övertygad om att det är något många kvinnor känner. Sedan tror jag inte att alla kvinnor känner skam lika djupt och så genomgående som jag gör, men för många av oss är detta ett normaltillstånd.

Jag har känt skam så länge jag kan minnas, sedan barndomens tid då jag borde fått vara ett barn utan dessa tankar om hur folk i min omgivning uppfattar mig.

Det jag inte vet är hur jag ska arbeta bort dessa skamkänslor. Går det ens? Är det bästa att resignera låta skammen behålla sitt grepp om mig? Skamterapi?

Jag inser naturligtvis att mitt liv skulle kännas mycket lättare om skammen inte tog över så ofta, jag vet bara inte hur jag ska undvika denna destruktiva känsla.

2 reaktioner till “Skam

Lägg till

    1. Känns ju lite skönt att inte vara ensam om att känna såhär, men nej samtidigt inte liksom. ❤ Vi får kolla upp detta med skamterapi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: