Tankar om lite ett och annat…

Alltid. Eller i alla fall så länge jag kan minnas har mitt liv varit fyllt av måsten. Jag måste fixa detta. Jag borde göra si och inte så. Oftast med en medföljande stress och ångest över att inte duga. Att inte vara bra nog. Jag har tröttnat på det. Jag är less på att försöka leva upp till något jag egentligen inte vill vara. Göra saker jag egentligen inte bryr mig om. Varför har de ens så stor betydelse vad andra tycker och tänker? Varför är det så lätt att känna sig utdömd om en inte ”följer mallen” så att säga? Är det inte viktigast att jag vet vad jag mår bra av och hur jag vill att mitt liv ska se ut?

Jag förstår att mycket av dessa känslor är något som finns inom mig, något jag måste komma till bukt med. Jag måste acceptera mig som jag är,  likaväl som respektera att andra är annorlunda.

Rent generellt tycker jag att livet så ofta känns som en tävling. Vem har snyggast hemma? Dyrast saker? Renast? Vem lagar bäst mat? Vem är mest påhittig när det gäller att aktivera barnen? Vem har barn som alltid sköter sig?

Jag älskar när vänner på Facebook ärligt skriver hur de känner. Livet är ju faktiskt inte alltid en dans på rosor.

Tänker på:

  • Inredningshysterin. 

”Du kan ju inte blanda färger på det viset” eller ”Olika blommor på fönsterbrädan? Nej!”

Eh… jo. Jag kan blanda hur jag vill. Det finns nämligen inget rätt eller fel när det gäller inredning. Det är en smaksak och jag kanske gillar att blanda medan ni gillar att ha hela hemmet i vitt.

Och hur har folk råd egentligen? Och framförallt, varför vill en lägga ner tusentals kronor på inredning varje år. Jag fattar inte grejen…

  • Curlande av ungar. Varför ska vi sopa banan för barnen och låta dem tro att vägen inte består av gupp och grus?

Jag har själv haft svårt att släppa taget och låta Elian klara saker själv, men visst har jag insett att det, i längden, är oerhört dumt att jag alltid packar väskan inför träning, skola eller när han ska åka bort över helgen. Nuförtiden gör han det själv och det gör att han lär sig vad som är bra att ha med och jag slipper stressen över att hinna packa. Sedan rådgör han ofta med mig angående vad som är viktigt och vad som kan skippas.

Skjutsa till träningar/matcher gör C när hockeybacken ska med eller om det är bortamatch. I annat fall är det promenad, cykel eller buss som gäller. Och det fungerar klockrent.

Även detta att fixa skjuts med lagkamrater, snacka med tränarna är något Elian sköter helt själv nu. Det är väldigt bra.

När det gäller hushållsarbete har jag låtit alla slippa undan. Eller, rättare sagt, jag har inte låtit någon hjälpa till för att jag alltid ansett att ”det blir bäst om jag gör det själv”.

Nej, det blir inte bäst. Det blir på mitt vis, men inte bäst. Bäst är när alla hjälper till, alla är delaktiga och vi tillsammans tar hand om hemmet. Som en familj. Jag lär mig, lite i taget, att släppa in de andra i min städbubbla.

  • Att leka 

Jag tycker verkligen om att göra saker med mina barn. Jag tycker om att spela spel, se film, ta promenader och framförallt konversera med dem. Jag gillar inte att leka med dem. Jag tycker inte att det är roligt att leka. Korta stunder går bra,men sedan vill jag att de ska kunna leka själva. Jag anser att det är viktigt att de kommer på vad de vill göra, att de använde fantasin och att de inte är beroende av en vuxen.

Julian är väldigt bra på detta med ensamlek. Han sitter gärna och bygger lego ur fantasin eller springer omkring med sina Star Wars svärd och leker att han är ”Luke Skywalker” eller ”Anakin”. Underbart. Och visst, kan jag fäktas med svärden om han ber mig. Om det gör honom glad blir jag lycklig, men jag vill att han ska komma på leken själv.

 

Nu kanske det låter som att jag har en väldigt negativ inställning, det har jag inte. Jag vill bara känna mindre stress och ångest över saker, samt se flera delningar av hur vardagen verkligen ser ut och inte bara dessa så kallade ”Perfekta Facebookstunder”.

Livet har så fina stunder, men ibland försvinner de i stressen över hur en bör vara.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: