Vikt och ångest

Vikten. Ständigt denna ångest. Jag avskyr att väga mig. Jag avskyr det faktum att vikten, sedan jag var i tonåren, har haft sådan stor betydelse för mig.

I början av detta år hade jag kommit så långt. Jag hade kastat vågen och jag mådde så bra. Jag har aldrig känt mig så fin och så sexig som jag gjorde då.

Sedan blev jag gravid och vid inskrivningen på mödravården var det bara att kliva upp på vågen. Där och då, så fort jag såg siffrorna, slog ångesten över mig med full kraft.

Jag har alltid känt en enorm press att jag måste väga lite, för det gjorde jag under så många år. Jag var den smala, den beniga, hon som vägde lite. Och att väga lite kändes bra. Jag vill inte längre veta hur mycket jag väger. Jag vill inte gråta av ångest för att jag inte når upp till mina egna krav. Jag vill inte förtäras av känslan att jag inte duger. Och jag vill inte behöva bekräftelse från den som står mig närmast för att må bra.

Jag inser att det finns flera olika faktorer till att jag väger mer nu än förr. Jag är äldre, jag har nyligen fått barn igen och jag mår bättre nu än när jag var yngre.

Och, jag är helt medveten om att jag inte är överviktig, att jag trots extrakilon efter graviditet fortfarande väger ”normalt”. Detta har dock föga betydelse när ångesten sätter in. Det gör det inte lättare.

Jag vet att jag tar mig igenom detta, jag har gjort det förr. Jag vet att jag kommer att må bra igen och att självkänslan kommer tillbaka.

Det verkar bara ta sån tid.

 

4 reaktioner till “Vikt och ångest

Lägg till

    1. Ibland är det svårt att inte falla tillbaka. Som nu efter graviditeten då jag inte riktigt känner mig som mig själv. 😘 C är en klippa. 💜 Kram

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: