Brandutbildning!

Igår hade vi brandutbildning på jobbet. Vart femte år, får vi, under tre timmar, lära oss vad vi bör göra vid brand, rökutveckling eller liknande. En del saker är självklara; larma 112, gå inte ut i ett rökfyllt trapphus. Röken dödar. Det är fakta. Stanna i din lägenhet då den är konstruerad för att stå emot brand i ca 60 min. Brandkåren dröjer ca 10 min efter du larmat 112. Stäng dörrar för att minska spridningsrisken. Ha brandvarnare, brandfilt och gärna en liten släckare hemma. Byt lysrör direkt de börjar blinka. Lysrör är extremt brandfarliga när de gjort sitt(hade inte en aning om det).

Låt inte barnen använda datorn i sängen. Olyckan kan snabbt vara framme om de somnar och täcket hamnar över fläkten. Då kan katastrofen vara ett faktum.

Stäng av tv:n riktigt och dra ut sladdar till kaffebryggare, brödrost etc. Risken att det börjar brinna i en brödrost är inte stor, men den finns dock. Använd grenuttag med avstängningsknapp.

Jag har, utan tvekan, fått mig en tankeställare. Och jag har blivit än nojigare nu. Om det nu är möjligt.

Vi är väldigt bra utbildade för detta inom min förvaltning, sämst är de(enligt vår utbildare) på skolor, där även de flesta anlagda bränder sker. Så till alla rektorer och lärare: ta ert ansvar och prata om detta! Det räddar liv. Brandutbildning borde ske i varje årskurs.

Och sist men inte minst, är det förstås, i slutändan, vi föräldrar som måste ta ansvar och lära våra barn om vad som händer när man leker med elden. Den enskildes ansvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: